Tyson vs Paul - de clash tussen reputaties


Het Tyson vs. Paul Fenomeen: Personal Brand vs. Influencer Cultuur

Someone should teach Jake Paul the real meaning of " standing on the shoulders of giants”.

Fight Night

Twee dagen voor het gevecht wist ik niet eens dat Jake Paul bestond; ik was me totaal niet bewust van de ophef en de buzz die de YouTuber creëerde. (Ik denk dat dit een van de voordelen is van GenX, je weet hoe je een geweldig leven kunt hebben zonder sociale media)

Maar op de dag van het gevecht had hij het gemaakt tot onderwerp in mijn keynote getiteld “Het fenomeen Tyson vs. Paul: Personal Brand vs. Influencer Culture”.

Op 15 november sprak ik voor 120 studenten Creative Media Management van UCCL over het spanningsveld tussen personal brands en influencers. Op mijn slide stond een beeld van de boksmatch tussen legende Mike Tyson en influencer Jake Paul. Er klonk meteen rumoer.

Jake Paul is een j*rk; we hopen dat Tyson wint.Jake Paul geniet van negatieve aandacht en daagt bokslegendes uit die meestal kleiner of ouder zijn', klonk het in de aula.

Maar wat te zeggen over de 58-jarige Mike Tyson? Je moet tenslotte met z'n tweeën zijn voor een bokswedstrijd. Wat bezielde de legende om ja te zeggen? Zijn ego? Het geld dat hij kreeg? Het verlangen om nog één keer te vechten, zelfs al zou hij verliezen?

Ik ken niets van boksen maar de heisa die circuleerde rond het hele gebeuren was op z’n minst fascinerend te noemen, want deze wedstrijd oversteeg zelfs beruchte boksspektakels op meer dan 1 niveau. Het was een wedstrijd die door miljoenen mensen is gevolgd en gestreamd op Netflix, maar het was vooral ook een clash tussen tijdperken, persoonlijkheden en tegengestelde strategieën in het bouwen van een merk en reputatie.

Dit, Reader, is waarom ik het vanaf nu het ‘Tyson vs. Paul fenomeen’ noem: Personal branding versus influencer cultuur


Het Tyson vs. Jake Paul fenomeen.

Aan de ene kant van de ring hebben we Mike Tyson, een bokslegende wiens naam gelijk staat aan tientallen jaren dominantie en persoonlijke transformatie. Tyson's merk bestaat niet alleen uit zijn trofeeën; het is ook zijn verhaal van veerkracht en rauwe authenticiteit. Zijn turbulente verleden, gekenmerkt door overwinningen en controverses, maakte van hem een levend icoon.

Aan de andere kant van de ring, is er Jake Paul, een provocateur van het digitale tijdperk wiens succes is gebaseerd op virale momenten, disruptief gedrag dat je op het puntje van je stoel houdt en onverbloemde zelfpromotie. Hoewel hij vaak wordt afgedaan als een “YouTuber die bokser is geworden”, heeft Paul zijn polariserende reputatie omgezet in een wereldwijde aanhang.

DE vraag waar iedereen op ‘fight night’ mee zat was niet “Wie zal er winnen?” maar “Wat als een levende legende verliest?'

Slechte reputaties zijn aantrekkelijk.

Wat de twee vechters met elkaar gemeen hebben is hun bad boy reputatie, al is hun parcours anders geweest.

Jake Paul profileert zich graag als het probleemkind, de lastpak, hij wil de slechterik zijn. Dat imago wil hij professionaliseren maar dat lukt niet als YouTuber, wel als professioneel bokser. Je kan er zelfs wereldkampioen worden. Combineer de twee en laat de kassa maar rinkelen terwijl jij het mag uithangen.

“Op het internet was ik de slechterik. In boksen is de slechterik zijn, het beste wat je kunt zijn. Boksen is showbusiness, het is een show.”, zegt hij zelf in zijn Netflix docu Untold: Jake Paul, the Problem Child.

Mike Tyson, bijgenaamd 'The Baddest Man On The Planet' en 'Iron Mike', heeft ook te maken gehad met zijn deel van de publieke controverse, maar zijn “bad boy” imago transformeerde uiteindelijk tot dat van een Levende Legende waar we bewondering voor hebben. We zijn vergeten dat hij beschuldigd werd van verkrachting, van drugbezit en gebruik, van doping, van geweld, dat hij in de gevangenis heeft gezeten. We zien enkel nog de ster.

Voor beide boksers was boksen hun ‘way out’. Tyson kon de armoede uitraken, voor Jake Paul is het een businessplan.


Own Your Story Mike Or Jake Paul will.

Traditioneel bouwden iconen zoals Mike Tyson hun persoonlijke merken op door jaren van hard verdiende prestaties, waarbij ze vaak controverses overleefden en zich ontwikkelden tot symbolen van veerkracht. Influencers zoals Jake Paul kunnen daarentegen snel opklimmen door online zichtbaarheid en controverse uit te lokken en die te beheersen. Daarom symboliseert de match ook een botsing tussen opvattingen over hoe je een personality brand bouwt en de snelheid ervan.

Werd Tysons legacy gekaapt door Jake Pauls disruptive aanpak?

Nu Tyson verloren heeft, doemt de vraag op: zal het zijn nalatenschap uitwissen en de perceptie dat legendes onoverwinnelijk zijn uitdagen?

Het zou een signaal kunnen zijn dat iconen niet langer onsterfelijk zijn, zelfs als ze geworteld zijn in decennia van prestaties, omdat een jonger publiek zich meer richt op “het nu” dan op historische prestaties.

Nu Jake Paul Tyson heeft verslagen, haalt Paul een virale mijlpaal binnen die zijn titel als industrie disrupter en bokser bevestigt. Exact wat hij voor ogen had in zijn business plan. Jake Paul geeft een nieuwe interpretatie aan de metafoor ‘Standing on the shoulders of giants’ : Je staat niet op de schouders om hoger te reiken, je vermorzelt ze en duwt ze de grond in.

Het confronteert ons met iets wat we doorgaans niet graag erkennen: impact van viraliteit. Terwijl nalatenschap tijd en diepgang vereist, biedt viraal gaan onmiddellijke beloningen. Een goed getimede knock-out van Paul zou voor jongere generaties op korte termijn meer culturele impact kunnen hebben dan jaren van Tyson's carrièrehoogtepunten.


Wij zijn ook schuldig

Hoeveel kritiek er ook is op het doen en laten van de Bad Boy van YouTube, het is duidelijk dat een “slechte” reputatie zeer winstgevend kan zijn. Het zorgt immers voor betrokkenheid en houden hem in de publieke belangstelling.

De match in AT&T Stadium in Texas was the place to be en de place m'as-tu vu voor al bereid was te betalen om gezien te worden.

Feit is dat als we gewoon van in het begin GEEN aandacht hadden gegeven aan de YouTuber, er ook niets zou zijn gebeurd. Netflix zou het niet de moeite hebben gevonden om te streamen en er fikse bedragen voor neer te tellen. En dan zou Tyson mogelijks ook niet eens geïnteresseerd geweest zijn.

Het is dus evenzeer onze verantwoordelijkheid aan wie of wat we aandacht geven.


Tot slot

Het fenomeen Tyson vs Paul dwingt ons om na te denken over alvast de twee volgende vragen:

Hoe kunnen we in een wereld van gefragmenteerde aandacht nog voldoende waarde geven aan diepgang en duurzaamheid?

Hoe kunnen we inspelen op de spanning tussen duurzame, waardegedreven personal branding en de onmiddellijke impact van influencer-gedreven viraliteit.

Het laat ons aan de andere kant ook inzien dat de kracht van persoonlijke merken vandaag de dag niet alleen gericht moet zijn op nalatenschap, maar ook op aanpassingsvermogen, betrokkenheid en culturele relevantie waar influencers sterk in zijn. Beide zullen nodig zijn om een balans te vinden.

Whenever you’re ready, there are three ways I can help you:

1. If you’re still looking for a way to learn about personal branding and my point of view, I recommend starting by reading my book.

2. If you are looking for guidance in building your personal brand or thought leadership take a look at my academy

3. You want to go full force? Contact me, and I’ll guide you through the application process.

Come and say 👋🏻 on LinkedIn and Instagram

Unsubscribe | Update your profile |

Nieuwstraat, 84, Bornem, 2880

The Own Your Story Letter

This is for experts and leaders who want to build a thought leader business that integrates personal branding and life design. I dive deep into human potential, lifestyle design, and one-person businesses to give you a unique, digestible way of improving your life.

Read more from The Own Your Story Letter